Van mbo naar hbo, hoe gaat dat?

Met een mbo-niveau 4 diploma is de overstap naar het hbo mogelijk. Doorstroom van mbo naar hbo staat volop in de aandacht. Wat motiveert mbo-studenten om deze overstap te maken? En wat zijn de grootste verschillen tussen het mbo en hbo? En wat maakt een mbo-student succesvol op het hbo? Je leest het in dit blog.

Waarom hbo naar mbo?
Ongeveer 35% van de mbo niveau 4 gediplomeerden kiest voor een hbo-opleiding. Hun motivatie loopt uiteen van het zich verder willen ontwikkelen, een andere studie doen maar dan op hbo-niveau, meer doorgroeimogelijkheden, een hoger startsalaris tot nog niet willen werken.

Wat is het verschil tussen mbo en hbo?
Dit zijn de 3 grootste verschillen:
1. Een grotere hoeveelheid lesstof; op het hbo moet er méér geleerd worden, in een hoger tempo en op een hoger niveau.
2. Een serieuzere studiehouding; op het hbo moeten studenten zelf hun leervragen formuleren en is het de bedoeling dat zij zelf achterhalen welke kennis er nodig is.
3. Zelfstandiger opdrachten uitvoeren; zelf een studeerschema opstellen en zorgen dat alles  op tijd af is. En zelf doelen stellen en plannen.

Wat zijn de doorstroommogelijkheden?
In het hbo zijn er twee niveaus, niveau 5 is een associate degree (ad), dit is een 2-jarig traject. Na een ad-traject heeft de student de keuze om te gaan werken of naar niveau 6 te gaan, de overstap te maken naar een bachelor. Vanuit het mbo en het voortgezet onderwijs duurt een bachelor vier jaar.

In de doorstroom van het mbo naar het hbo kunnen hogescholen nadere vooropleidingseisen stellen dan alleen het mbo niveau-4 diploma. Voorop staat het studiesucces van de student.

Wat maakt een mbo-student succesvol op het hbo?
De reden dat de minister van onderwijs extra geld beschikbaar stelt om de aansluiting tussen mbo en hbo te verbeteren, is natuurlijk niet voor niets. Er vallen namelijk behoorlijk veel mbo’ers uit op het hbo. Overigens geldt dat ook voor havisten. Er zijn inmiddels al goede initiatieven genomen. Zo is er onderzocht op welke onderdelen mbo’ers in het hbo uitvallen. Dat heeft te maken met enerzijds een bewuste keuze voor een hbo-opleiding die past bij de kwaliteiten van de student en anderzijds bekend zijn met de hbo-studievaardigheden. Denk bijvoorbeeld aan het verzamelen en analyseren van informatie, het schrijven van teksten, het samenwerken in projectgroepen en niet te vergeten het reflecteren. Het terugkijken op wat je hebt gedaan, wat je hebt geleerd en wat je de volgende keer anders gaat doen. Al deze onderdelen zitten in het keuzevak Voorbereiding hbo, dat mbo’s aan kunnen bieden aan hun niveau 4 studenten. Zo krijgen zij een beeld van de verschillende hbo-opleidingen en -beroepen en ontwikkelen zij al hbo-vaardigheden. De verwachting is dat dit mbo-keuzevak kan bijdragen aan een betere aansluiting met het hbo.

Wil je meer weten over het keuzevak Voorbereiding hbo? Reageer dan op dit blog of stuur me even een mailtje. Dan kan ik je informeren over o.a. het leermiddel dat ik voor dit keuzevak heb geschreven.

Geplaatst in HBO, hbo studie, mbo, mbo opleiding, Studiekeuze, Uncategorized Getagd met , ,
6 reacties op “Van mbo naar hbo, hoe gaat dat?
 1. Nick van Vlieren schreef:

  Bedankt voor dit heldere overzicht. Ik ben op dit moment bezig met een MBO in Hoorn en denk er hevig aan om door te stromen naar de HBO. Nu heb ik een duidelijker beeld.

 2. Eric Toppen schreef:

  Hallo Mireille,

  volgend jaar ga ik het keuzevak Voorbereiding HBO doceren (MBO, Noorderpoort, Groningen). Hiernaast wil ik dit thema (voorbereiding HBO) gaan gebruiken als onderwerp van mijn praktijkonderzoek voor mijn studie (docent Economie). Hiervoor ben ik op zoek naar geschikte literatuur.

  Mijn vraag is of jij nog geschikte/aanvullende literatuur weet wat over dit onderwerp (studiekeuze/loopbaanorientatie) gaat?

  Vriendelijke groet,

  Eric
  docent Noorderpoort

  • Mireille Aalfs schreef:

   Beste Eric,
   Wat leuk dat jij het keuzedeel Voorbereiding hbo gaat geven! Ga je toevallig werken met mijn boek? Voor meer info over studiekeuze en loopbaanoriëntatie wijs ik je graag op publicaties van hoogleraar Marinka Kuijpers en Frans Meijers.
   Veel succes met jou praktijkonderzoek.
   Hartelijke groet,
   Mireille Aalfs

 3. Ben schreef:

  Persoonlijk vind ik de stap tussen MBO en HBO veel te groot. Je leert op het reguliere MBO niet met de snelheid omgaan en je wordt ook niet klaargestoomd om zelf alles in te richten. Van mijn part komt hier echt een strengere eis op om dit beter aan te sluiten.

  • Mireille Aalfs schreef:

   Beste Ben, Ik kan me dat helemaal voorstellen. Er is nu een keuzedeel in het mbo, Voorbereiding hbo, dat een goed beeld geeft van het hbo. Op basis hiervan kun je als student dan bepalen of het hbo ook iets voor je is en ben je beter voorbereid. Helaas te laat voor jou.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Vraag hier gratis het e-book aan

e_book_pic

Je ontvangt tevens de maandelijkse Tips & Tricks