In dit blog krijg je antwoord op de volgende vragen: Wat is LOB? Hoe komt het dat dit nu actueel is? Wat betekent dit voor je kind? En wat kun jij er mee als ouder?
Wat is LOB?
Jaarlijks zitten meer dan 950.000 leerlingen in het voorgezet onderwijs. Vrijwel allemaal gaan ze daarna een vervolgopleiding doen in het mbo of in het hoger onderwijs. Helaas verloopt deze overstap niet altijd probleemloos. Te veel jongeren vallen uit of switchen van opleiding. De cijfers laten zien dat een belangrijke reden voor uitval of switch een verkeerde studiekeuze is. Goede loopbaanoriëntatie en -begeleiding kan helpen bij het maken van betere keuzes door jongeren te begeleiden bij het ontdekken van hun mogelijkheden, talenten en passies en het ontwikkelen van een realistisch zelfbeeld van het vervolgonderwijs en het beroepsperspectief.
Hoe komt het dat LOB actueel is?
In 2018 is de Kwaliteitsagenda LOB voor het voorgezet onderwijs ondertekend. In dit document staan de acties vermeld die de scholen, dus de vmbo’s, havo en vwo-scholen, moeten uitvoeren voor LOB. Zo moet de school onder andere voldoende LOB-activiteiten organiseren voor de leerlingen, moet er samenhang zijn in het LOB-programma en moeten er loopbaangesprekken worden gevoerd met de leerlingen. De leerlingen hebben ook een taak in LOB; zij moeten hun ontwikkeling van de loopbaancompetenties vastleggen in een loopbaandocument.
Wat betekent dit voor je kind?
Op de meeste middelbare scholen wordt er gewerkt met deze vijf loopbaancompetenties: kwaliteitenreflectie, motievenreflectie, loopbaansturing, werkexploratie en netwerken.
Van elke LOB-activiteit, die de school organiseert, geeft je kind in zijn/haar loopbaandocument, op het vmbo een loopbaandossier, aan wat het doel is van deze activiteit, wat je kind heeft gedaan en wat je kind heeft ontdekt. Op basis van deze verschillende ervaringen kan je kind tot een bewuste keuze komen voor een vervolgopleiding.
Wat kun jij hier mee als ouder?
Hoe mooi is het als je als ouder ook een bijdrage kan leveren in het keuzeproces van je kind. Wat hier bij helpt is om je kind te vragen naar zijn/haar loopbaandocument en om op de hoogte te zijn van het LOB-programma op de school van je kind.
Hoe mooi zou het zijn als je kind door het opdoen van verschillende LOB-ervaringen én het samenstellen van een loopbaandocument de kans dat je kind de juiste studie kiest en niet hoeft te stoppen of te switchen!
Geef een reactie