Associate degree, wat is dat?

De laatste tijd verschijnen er regelmatig berichten over Associate Degree (AD), maar wat is dat nou precies? En voor wie zijn deze 2- jarige opleidingen precies? En welke Ad-trajecten zijn er zoal? En is dit traject iets voor jouw kind?

In het hoger onderwijs zijn drie graden te onderscheiden: de bachelor, de master en de associate degree. Dit zijn internationaal erkende titels voor een opleiding aan een hbo of universiteit. Een associate degree is een 2-jarige studie in het hbo. Het niveau, niveau 5, ligt tussen mbo niveau 4 en hbo bachelor (niveau 6).

Wat is nu niveau 5? Niveau 5 is een niveau waarbij de kracht ligt in de verbinding. Niveau 4 is een student die een mbo-4 opleiding heeft afgerond en is opgeleid voor een specifiek beroep gericht op het operationele niveau. Aan de andere kant staat niveau 6, een afgestudeerde op bachelorniveau die meer op strategisch niveau denkt en handelt. Op strategisch niveau wordt de visie bepaald en de richting die de organisatie ingaat. Niveau 5 verbindt vakmanschap met operatie en strategie.

Voor mbo’ers met een niveau 4 diploma die willen doorleren is de associate degree een mooie vervolgstap, omdat deze niet 4 jaar duurt, zoals een hbo bachelor opleiding, maar 2 jaar. Dat is ook de reden dat veel mbo-studenten met een afgeronde niveau 4 opleiding én mensen met een aantal jaar werkervaring, kiezen voor een associate degree. Zij vergroten hiermee hun kans op de arbeidsmarkt. Na deze 2 jaar kan je ook eventueel de overstap nog maken naar een hbo-bachelor. In 4 jaar heb je dan ook je hbo-bachelor. Bekijk hier een filmpje over Ad.

De laatste jaren is het aanbod aan associate degree trajecten enorm toegenomen. Bekijk hier het aanbod Ad-trajecten per hogeschool.

En, is dit een optie voor jouw kind? Deel dan informatie met je kind. Ik ervaar namelijk dat er nog weinig bekend is bij mbo’ers en hun ouders over de Ad-trajecten.

Geplaatst in HBO, hbo studie, mbo, Studiekeuze

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Vraag hier gratis het e-book aan

e_book_pic

Je ontvangt tevens de maandelijkse Tips & Tricks