Een tussenjaar en dan?

Wat zijn eigenlijk redenen voor een tussenjaar? Wat vind jij daar van als ouder? Wat zijn de voor- en nadelen van een tussenjaar? En hoe zorg je samen met je kind dat dit een waardevol jaar wordt?

Redenen
Een tussenjaar is een jaar dat jongeren, vaak na het behalen van hun diploma van de middelbare school (havo of vwo), nog niet gaan studeren maar voor een andere invulling gaan kiezen. Veel vmbo’ers kiezen (nog) niet voor een tussenjaar na het behalen van hun diploma, omdat zij vaak nog leerplichtig zijn (tot 18 jaar). Zij moeten dus hetzij starten met een mbo-opleiding of als dat mogelijk en wenselijk is naar de havo.

De redenen voor een tussenjaar lopen zeer uiteen. Het zijn persoonlijke keuzes die jongeren maken voor een tussenjaar. Vaak spelen één van de volgende redenen een rol:
– Je kind weet nog niet wat hij/zij wil gaan studeren. En gebruikt dit jaar om tijd te nemen om zich te verdiepen in zichzelf en om meer tijd te hebben om zich op een passende studie te oriënteren.
– Je kind weet wat hij/zij wil gaan studeren, maar voldoet nog niet aan de toelatingseisen van die opleiding. Je kind moet nog een extra vak, vakken halen om toegelaten te worden tot die opleiding.
– Je kind wil bewust een jaar niet studeren om andere ervaringen op te doen.

Wat vraagt dit van ouders?
Ik kan me voorstellen dat het voor je uitmaakt welke van de bovenstaande reden de bepalende factor is voor een tussenjaar. Jouw eigen beeld, wens, verlangen zal hier mogelijk een rol in kunnen spelen. Misschien juich je het juist toe dat je kind kiest voor een tussenjaar, maar mogelijk zou je graag hebben gezien dat je kind toch meteen gaat studeren. Wees je hier van bewust. Je kind de ruimte geven die hij/zij nodig heeft om zijn eigen pad te gaan valt of staat met de ruimte die jij je kind kan geven. Om duidelijk te krijgen voor jezelf, maar ook voor je kind wat de drijfveren zijn voor een tussenjaar, ga vooral het gesprek aan met je kind. Stel open vragen, zo geef jij je kind de ruimte voor eigen bewoordingen en help je je kind ook door de hersens op aan te zetten en zelf onder woorden te brengen wat haar/hem motiveert voor deze keuze.

Voor- en nadelen
Ook goed om in het gesprek met je kind te vragen naar de voor- en nadelen die je kind ziet van een tussenjaar. Voordelen van een tussenjaar zijn bijvoorbeeld: tijd om meer jezelf te ontdekken, om jezelf te ontwikkelen (niet alleen gericht op de cognitieve ontwikkeling), meer tijd te nemen voor een bewuste studiekeuze omdat de ervaringen van een tussenjaar meegenomen kunnen worden in de studiekeuze en werkervaring opdoen en mogelijk ook een buitenlandervaring.
Mogelijke nadelen kunnen zijn dat het studieritme wordt onderbroken, waardoor je kind mogelijk bij de start van een studie een jaar later weer moet wennen aan de studeermodus, maar ook de kans dat je kind geen zin meer heeft om te gaan studeren is aanwezig. Een ander nadeel, maar daar kun je als ouder een sturende rol in hebben is dat er geen of te weinig tijd in het tussenjaar wordt gepland om tot een studiekeuze te komen.

Een tussenjaar waardevol maken
Wat je mening ook is over de keuze van je kind voor een tussenjaar, jij kan er mede voor zorgen dat dit jaar waardevol zal zijn. Hoe dan? Vraag je kind om een plan te maken voor het tussenjaar. Wat voor doelen heeft je kind met dit tussenjaar? Hoe wil je kind deze doelen bereiken? Laat je kind een planning maken. Wat verwacht je kind van jou als ouder? Maar ook wat jij van je kind verwacht. Geef ook aan, mocht je kind dat nog niet hebben aangegeven, dat je verwacht ook bepaalde tijd te stoppen in het oriënteren op een studie (als je kind nog niet weet welke studie hij/zij wil gaan doen). Houd hierbij rekening dat er in een bepaalde periode, vaak tussen oktober en april, de open dagen en meeloopdagen/proefstudeer momenten zijn. Laat je kind dit ook opnemen in de planning.
Mijn laatste tip is om regelmatig even met je kind tijd in te plannen tijdens het tussenjaar om te kijken waar je kind staat in zijn/haar tussenjaar. Wat heeft hij/zij nog nodig van jou? En wat kun jij je kind daar in bieden? Zo kan een tussenjaar een mooie verrijking zijn voor de betrokkenen.

 

 

 

Geplaatst in ouders, tussenjaar Getagd met , , ,
1 Reactie op “Een tussenjaar en dan?
  1. Han Zeelenberg schreef:

    Bedankt voor je artikel! Ik denk dat een tussenjaar inderdaad heel waardevol kan zijn maar met begeleiding van ouders! Liever een jaar geen studie en starten aan een studie die 100% passend is als stoppen met een studie en je gedemotiveerde kind weer naar school proberen te krijgen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Vraag hier gratis het e-book aan

e_book_pic

Je ontvangt tevens de maandelijkse Tips & Tricks