Van havo naar mbo

Weet je dat er verschillende momenten zijn om de overstap te maken van de havo naar het mbo? En dat er op het mbo verschillende opleidingstrajecten zijn voor (ongediplomeerde) havisten? En vooral dat het een hele positieve keuze kan zijn! Steeds meer havisten en vwo’ers kiezen voor het mbo zoals je in dit artikel leest.

Zit je kind op de havo (in klas 3, 4 of 5), dan is de meest voor de hand liggende vervolgstap, na het behalen van het havodiploma, een hbo-studie. Maar wat als een havodiploma toch niet haalbaar blijkt te zijn? Wat dan? Het zal in eerste instantie een periode zijn van teleurstelling en rouw. Mogelijk niet alleen van de jongere, maar ook van ouder(s). Wat nu? Verwachtingen bijstellen en perspectief krijgen op andere, nieuwe mogelijkheden.

En wat fijn dat die er zijn! Het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) biedt diverse opleidingstrajecten met verschillende startmomenten (in september en februari). Met een overgangsbewijs van 3 naar 4 havo kun je starten met een niveau 4 opleiding. Een praktische route naar een mbo-niveau 4 diploma met veel waarde op de arbeidsmarkt en waarmee ook de stap (alsnog) naar het hbo te maken is. Daarnaast zijn er mhbo-opleidingen (duur maximaal 2 jaar) voor (ongediplomeerde) havisten die jongeren goed voorbereiden op een eventuele hbo-opleiding en waarbij zij al veel praktijkervaring op doen en al goed kunnen ervaren of de sector/branche ook echt bij hen past. Zo kun je nog bewuster voor een passende hbo-opleiding kiezen. Met een mbo niveau 4 diploma ben je toelaatbaar voor het hbo.

Had je kind al interesse in een bepaalde hbo-studie? Kijk dan eens of er iets soortgelijks ook in het mbo is. Er zijn ontzettend veel verschillende beroepsopleidingen in het mbo, dus een goed alternatief zal zeker te vinden zijn! En realiseer je ook dat een mbo-diploma ook goede kansen biedt op de arbeidsmarkt en een goed betaalde baan. Zeker in de bepaalde sectoren. Niet voor niets worden mbo-studenten tegenwoordig de “nieuwe elite” genoemd.

Ik heb destijds ook voor de route havo-mbo gekozen. Met mijn havodiploma in de pocket had ik geen idee welke hbo-opleiding (van 4 jaar) ik zou willen doen. Ik koos voor een versnelde mbo-opleiding (nu mhbo) van 2 jaar in de hoop dat ik daarna zou weten welke hbo-opleiding te kiezen. Mijn ouders maakten daar gelukkig geen punt van. Op het mbo deed ik ervaring op in het toerisme en de gastvrijheidsbranche en kwam ik er achter dat dit heel goed bij mij paste. Met deze ervaring kon ik bewuster de volgende stap zetten naar het hbo. Dit werd de Hogere Hotelschool.

Wat de reden ook is om de overstap te maken van havo naar mbo, het kan een hele positieve zijn! Het helpt als je als ouder dit ook als een volwaardige route ziet. Dit geldt ook voor een havo-mentor.

Wil je meer weten over het mbo? Je leest het hier.

Geplaatst in havo, mbo, mbo opleiding, ouders, ROC, Studiekeuze, Uncategorized Getagd met , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Vraag hier gratis het e-book aan

e_book_pic

Je ontvangt tevens de maandelijkse Tips & Tricks