Ouders en studiekeuze

Ik kon mijn ogen niet geloven! Meer dan 400 ouders hebben zich aangemeld voor mijn webinar “Help, hoe begeleid ik mijn kind bij de studiekeuze?” Ik constateer dat er een enorme behoefte is bij ouders van studiekiezers aan informatie om hun kind goed te kunnen begeleiden bij de studiekeuze. De druk is vaak groot onder jongeren, kiezen is namelijk heel lastig en veel jongeren zijn onzeker hierover. Hoe weet ik nu welke studie bij mij past? Hoe zorg ik er voor dat mijn studieschuld niet onnodig hoog wordt? Hoe onderscheid ik mij?
En hoe voorkom je als ouder dat je de druk bij je kind, voor het maken van een studiekeuze, niet verder vergroot?

Bovenstaande vragen, het leren kiezen en een goede keuze kunnen maken komen o.a. aan bod in dit webinar. Ik deel in dit blog graag nog een aantal vragen van ouders die bij dit live webinar aanwezig waren.

Wat is je rol als ouder bij het bezoeken van een open dag?
Vraag vooraf aan je kind op welke vragen je kind antwoord wil hebben. Ga met je kind mee naar een open dag. Zo kun jij je kind observeren en een indruk krijgen hoe je kind zich voelt in dat schoolgebouw, met de docenten en studenten. Ga na het bezoeken van een open dag het gesprek met je kind aan. Stel open vragen zoals: hoe vond je het, wat sprak je aan, waarom, wat sprak je niet aan, waarom niet. Vraag vervolgens, nadat je je hersens van je kind op aangezet hebt door de voorgaande vragen, wat nu de volgende stap is.

Wat als je kind nog helemaal geen idee heeft voor een studierichting?
Vraag je kind wat hij/zij op school doet een LOB (loopbaanoriëntatie en-begeleiding) en sluit hier op aan. Als dat geen houvast geeft kan je kind bijvoorbeeld een studiekeuzetest doen, als vertrekpunt voor het bezoeken van een open dag. Het is richtinggevend, zeker niet bepalend.

Wat is het verschil tussen het hbo en het wo?
Dit kun je hier lezen in het blog dat ik hierover heb geschreven.

Mijn kind weet niet wat hij wil, hij wil hierna een tussenjaar. Wat vind jij van een tussenjaar?
Dit kun je hier lezen in het blog dat ik hierover heb geschreven.

Wil je ook een keer dit webinar bijwonen en jouw vragen stellen? Dat kan! Meer informatie over het gratis webinar “Help hoe begeleid ik mijn kind bij de studiekeuze?” en voor het aanmelden lees je hier.

 

Geplaatst in ouders, Studiekeuze

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Vraag hier gratis het e-book aan

e_book_pic

Je ontvangt tevens de maandelijkse Tips & Tricks