Van havo naar mbo

Weet je dat er verschillende momenten zijn om de overstap te maken van de havo naar het mbo? En dat er op het mbo verschillende opleidingstrajecten zijn voor (ongediplomeerde) havisten? En vooral dat het een hele positieve keuze kan zijn! Steeds meer havisten en vwo’ers kiezen voor het mbo zoals je in dit artikel leest.

Zit je kind op de havo (in klas 3, 4 of 5), dan is de meest voor de hand liggende vervolgstap, na het behalen van het havodiploma, een hbo-studie. Maar wat als een havodiploma toch niet haalbaar blijkt te zijn? Wat dan? Het zal in eerste instantie een periode zijn van teleurstelling en rouw. Mogelijk niet alleen van de jongere, maar ook van ouder(s). Wat nu? Verwachtingen bijstellen en perspectief krijgen op andere, nieuwe mogelijkheden.

En wat fijn dat die er zijn! Het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) biedt diverse opleidingstrajecten met verschillende startmomenten (in september en februari). Met een overgangsbewijs van 3 naar 4 havo kun je starten met een niveau 4 opleiding. Een praktische route naar een mbo-niveau 4 diploma met veel waarde op de arbeidsmarkt en waarmee ook de stap (alsnog) naar het hbo te maken is. Daarnaast zijn er mhbo-opleidingen (duur maximaal 2 jaar) voor (ongediplomeerde) havisten die jongeren goed voorbereiden op een eventuele hbo-opleiding en waarbij zij al veel praktijkervaring op doen en al goed kunnen ervaren of de sector/branche ook echt bij hen past. Zo kun je nog bewuster voor een passende hbo-opleiding kiezen. Met een mbo niveau 4 diploma ben je toelaatbaar voor het hbo.

Had je kind al interesse in een bepaalde hbo-studie? Kijk dan eens of er iets soortgelijks ook in het mbo is. Er zijn ontzettend veel verschillende beroepsopleidingen in het mbo, dus een goed alternatief zal zeker te vinden zijn! En realiseer je ook dat een mbo-diploma ook goede kansen biedt op de arbeidsmarkt en een goed betaalde baan. Zeker in de bepaalde sectoren. Niet voor niets worden mbo-studenten tegenwoordig de “nieuwe elite” genoemd.

Ik heb destijds ook voor de route havo-mbo gekozen. Met mijn havodiploma in de pocket had ik geen idee welke hbo-opleiding (van 4 jaar) ik zou willen doen. Ik koos voor een versnelde mbo-opleiding (nu mhbo) van 2 jaar in de hoop dat ik daarna zou weten welke hbo-opleiding te kiezen. Mijn ouders maakten daar gelukkig geen punt van. Op het mbo deed ik ervaring op in het toerisme en de gastvrijheidsbranche en kwam ik er achter dat dit heel goed bij mij paste. Met deze ervaring kon ik bewuster de volgende stap zetten naar het hbo. Dit werd de Hogere Hotelschool.

Wat de reden ook is om de overstap te maken van havo naar mbo, het kan een hele positieve zijn! Het helpt als je als ouder dit ook als een volwaardige route ziet. Dit geldt ook voor een havo-mentor.

Wil je meer weten over het mbo? Je leest het hier.

Geplaatst in havo, mbo, mbo opleiding, ouders, ROC, Studiekeuze, Uncategorized Getagd met , ,

Dit helpt jongeren en hun ouders in coronatijd

“Hoe maak ik een studiekeuze als er geen fysieke open dagen zijn? Ik heb het gevoel dat ik alleen de studie bedrijfskunde doe! Wie zijn mijn medestudenten eigenlijk? Ik ben net begonnen met werken en moet erg wennen aan de verantwoordelijkheid die ik voel. Ik maak me zorgen over mijn kind in deze tijd, hoe blijft hij gemotiveerd voor zijn (nieuwe) studie?”

Deze vragen en uitspraken hoor ik regelmatig van studiekiezers, studenten, net werkende jongeren en hun ouders.
Onder studenten ligt het percentage dat meer last heeft van psychische klachten tijdens de coronaperiode 30% hoger dan onder andere volwassenen, blijkt uit een bevolkingsonderzoek in september 2020 onder 4000 volwassenen. Uit onderzoek, waarvoor het Interstedelijk Studenten Overleg in juni 2020 opdracht gaf, blijkt dat slechts een kwart van de 11.000 ondervraagde studenten zich goed kan concentreren. Ook de motivatie blijkt een probleem.

Dit raakt mij als moeder en als studiekeuzecoach. Ik voel dat ik iets wil bijdragen om jongeren en hun ouders een handvat te bieden in deze levensfase. Ik ben daarom op zoek gegaan naar wat hier helpend in kan zijn. Gelukkig zijn er hulplijntjes. Ik deel deze graag met jullie.
Kijk wat passend is voor jou en jouw kind. Dit overzicht is verre van compleet. Heb je aanvullingen? Plaats deze dan in de reactie hier onder.

www.pratenonline.nlwebsite voor jongeren tussen 12-24 jaar die zich down of gespannen voelen
Caring Universitiesgratis online services om het mentaal welzijn van studenten te verbeteren
www.snelbeterinjevel.nlje kan eenvoudig zelf werken aan minder piekeren en minder stress
Inside out Jongeren programmahet programma “Ik leer leven” voor jongeren van 16-24 jaar die vastlopen in het dagelijks leven
www.gripopjedip.nlvoor jongeren tussen de 16-25 jaar die niet lekker in hun vel zitten
Join usdeze stichting helpt jongeren die eenzaam zijn
Steunpunt coronazorgenvoor als je o.a. stress, angst of eenzaamheid ervaart
Nederlands Jeugdinstituuteen speciaal dossier voor jongeren en hun ouders

Tot slot nog deze tips:
* Blijf verbinding houding met vrienden, familie, medestudenten en collega’s.
* Zorg voor structuur.
En weet dat alles, ook deze periode, tijdelijk is.

Geplaatst in corona Getagd met , , , ,

LOB: Loopbaanoriëntatie en begeleiding

In dit blog krijg je antwoord op de volgende vragen: Wat is LOB? Hoe komt het dat dit nu actueel is? Wat betekent dit voor je kind? En wat kun jij er mee als ouder?

Wat is LOB?

Jaarlijks zitten meer dan 950.000 leerlingen in het voorgezet onderwijs. Vrijwel allemaal gaan ze daarna een vervolgopleiding doen in het mbo of in het hoger onderwijs. Helaas verloopt deze overstap niet altijd probleemloos. Te veel jongeren vallen uit of switchen van opleiding. De cijfers laten zien dat een belangrijke reden voor uitval of switch een verkeerde studiekeuze is. Goede loopbaanoriëntatie en -begeleiding kan helpen bij het maken van betere keuzes door jongeren te begeleiden bij het ontdekken van hun mogelijkheden, talenten en passies en het ontwikkelen van een realistisch zelfbeeld van het vervolgonderwijs en het beroepsperspectief.

Hoe komt het dat LOB actueel is?

In 2018 is de Kwaliteitsagenda LOB voor het voorgezet onderwijs ondertekend. In dit document staan de acties vermeld die de scholen, dus de vmbo’s, havo en vwo-scholen, moeten uitvoeren voor LOB. Zo moet de school onder andere voldoende LOB-activiteiten organiseren voor de leerlingen, moet er samenhang zijn in het LOB-programma en moeten er loopbaangesprekken worden gevoerd met de leerlingen. De leerlingen hebben ook een taak in LOB; zij moeten hun ontwikkeling van de loopbaancompetenties vastleggen in een loopbaandocument.

Wat betekent dit voor je kind?
Op de meeste middelbare scholen wordt er gewerkt met deze vijf loopbaancompetenties: kwaliteitenreflectie, motievenreflectie, loopbaansturing, werkexploratie en netwerken.

Van elke LOB-activiteit, die de school organiseert, geeft je kind in zijn/haar loopbaandocument, op het vmbo een loopbaandossier, aan wat het doel is van deze activiteit, wat je kind heeft gedaan en wat je kind heeft ontdekt. Op basis van deze verschillende ervaringen kan je kind tot een bewuste keuze komen voor een vervolgopleiding.

Wat kun jij hier mee als ouder?

Hoe mooi is het als je als ouder ook een bijdrage kan leveren in het keuzeproces van je kind. Wat hier bij helpt is om je kind te vragen naar zijn/haar loopbaandocument en om op de hoogte te zijn van het LOB-programma op de school van je kind.

Hoe mooi zou het zijn als je kind door het opdoen van verschillende LOB-ervaringen én het samenstellen van een loopbaandocument de kans dat je kind de juiste studie kiest en niet hoeft te stoppen of te switchen!

Geplaatst in Uncategorized Getagd met , , , ,

Associate degree, wat is dat?

De laatste tijd verschijnen er regelmatig berichten over Associate Degree (AD), maar wat is dat nou precies? En voor wie zijn deze 2- jarige opleidingen precies? En welke Ad-trajecten zijn er zoal? En is dit traject iets voor jouw kind?

In het hoger onderwijs zijn drie graden te onderscheiden: de bachelor, de master en de associate degree. Dit zijn internationaal erkende titels voor een opleiding aan een hbo of universiteit. Een associate degree is een 2-jarige studie in het hbo. Het niveau, niveau 5, ligt tussen mbo niveau 4 en hbo bachelor (niveau 6).

Wat is nu niveau 5? Niveau 5 is een niveau waarbij de kracht ligt in de verbinding. Niveau 4 is een student die een mbo-4 opleiding heeft afgerond en is opgeleid voor een specifiek beroep gericht op het operationele niveau. Aan de andere kant staat niveau 6, een afgestudeerde op bachelorniveau die meer op strategisch niveau denkt en handelt. Op strategisch niveau wordt de visie bepaald en de richting die de organisatie ingaat. Niveau 5 verbindt vakmanschap met operatie en strategie.

Voor mbo’ers met een niveau 4 diploma die willen doorleren is de associate degree een mooie vervolgstap, omdat deze niet 4 jaar duurt, zoals een hbo bachelor opleiding, maar 2 jaar. Dat is ook de reden dat veel mbo-studenten met een afgeronde niveau 4 opleiding én mensen met een aantal jaar werkervaring, kiezen voor een associate degree. Zij vergroten hiermee hun kans op de arbeidsmarkt. Na deze 2 jaar kan je ook eventueel de overstap nog maken naar een hbo-bachelor. In 4 jaar heb je dan ook je hbo-bachelor. Bekijk hier een filmpje over Ad.

De laatste jaren is het aanbod aan associate degree trajecten enorm toegenomen. Bekijk hier het aanbod Ad-trajecten per hogeschool.

En, is dit een optie voor jouw kind? Deel dan informatie met je kind. Ik ervaar namelijk dat er nog weinig bekend is bij mbo’ers en hun ouders over de Ad-trajecten.

Geplaatst in HBO, hbo studie, mbo, Studiekeuze

Ouders en studiekeuze

Ik kon mijn ogen niet geloven! Meer dan 400 ouders hebben zich aangemeld voor mijn webinar “Help, hoe begeleid ik mijn kind bij de studiekeuze?” Ik constateer dat er een enorme behoefte is bij ouders van studiekiezers aan informatie om hun kind goed te kunnen begeleiden bij de studiekeuze. De druk is vaak groot onder jongeren, kiezen is namelijk heel lastig en veel jongeren zijn onzeker hierover. Hoe weet ik nu welke studie bij mij past? Hoe zorg ik er voor dat mijn studieschuld niet onnodig hoog wordt? Hoe onderscheid ik mij?
En hoe voorkom je als ouder dat je de druk bij je kind, voor het maken van een studiekeuze, niet verder vergroot?

Bovenstaande vragen, het leren kiezen en een goede keuze kunnen maken komen o.a. aan bod in dit webinar. Ik deel in dit blog graag nog een aantal vragen van ouders die bij dit live webinar aanwezig waren.

Wat is je rol als ouder bij het bezoeken van een open dag?
Vraag vooraf aan je kind op welke vragen je kind antwoord wil hebben. Ga met je kind mee naar een open dag. Zo kun jij je kind observeren en een indruk krijgen hoe je kind zich voelt in dat schoolgebouw, met de docenten en studenten. Ga na het bezoeken van een open dag het gesprek met je kind aan. Stel open vragen zoals: hoe vond je het, wat sprak je aan, waarom, wat sprak je niet aan, waarom niet. Vraag vervolgens, nadat je je hersens van je kind op aangezet hebt door de voorgaande vragen, wat nu de volgende stap is.

Wat als je kind nog helemaal geen idee heeft voor een studierichting?
Vraag je kind wat hij/zij op school doet een LOB (loopbaanoriëntatie en-begeleiding) en sluit hier op aan. Als dat geen houvast geeft kan je kind bijvoorbeeld een studiekeuzetest doen, als vertrekpunt voor het bezoeken van een open dag. Het is richtinggevend, zeker niet bepalend.

Wat is het verschil tussen het hbo en het wo?
Dit kun je hier lezen in het blog dat ik hierover heb geschreven.

Mijn kind weet niet wat hij wil, hij wil hierna een tussenjaar. Wat vind jij van een tussenjaar?
Dit kun je hier lezen in het blog dat ik hierover heb geschreven.

Wil je ook een keer dit webinar bijwonen en jouw vragen stellen? Dat kan! Meer informatie over het gratis webinar “Help hoe begeleid ik mijn kind bij de studiekeuze?” en voor het aanmelden lees je hier.

 

Geplaatst in ouders, Studiekeuze

Wat, naar het mbo?!

Ik val maar meteen met de deur in huis: wat is jouw eerste interpretatie bij het lezen van de titel van dit blog? En wat is jouw beeld van het middelbaar beroepsonderwijs (mbo)?

Deze vraag stel ik niet voor niets. Ik merk bijna dagelijks in mijn werk als studiekeuzecoach en als mbo-docent dat vooral bij veel ouders van studiekiezers het beeld van het mbo niet al te positief is. En dat raakt mij.

In contacten met ouders van zowel vmbo-leerlingen als havisten merk ik dat zij een route voor hun kind via het mbo (naar vervolgens hetzij het hbo of de arbeidsmarkt) niet vaak opperen. Hoe komt dat toch?

Bij doorvragen aan de ouders blijkt vaak dat zij wel een beeld hebben van het mbo, een roc, namelijk: heel groot, een leerfabriek zonder aandacht voor de puber en met veel leerniveaus door elkaar. Maar wat blijkt?! Zij zijn nog nooit op een roc geweest!

Niet omdat zij vroeger zelf geen meao/mts opleiding hebben gedaan, maar ook niet omdat ze geen open dag hebben bezocht met hun kind bij een mbo-opleiding!

Wat is het mbo wel? Het onderwijs wordt aangeboden in veelal kleinschalige gebouwen, waar persoonlijke aandacht is voor de studenten. De opleidingen zijn praktijkgericht en studenten voeren levensechte opdrachten uit voor bedrijven en instellingen. Er worden excellentie-programma’s aangeboden en niet onbelangrijk, de studenten worden voor uiteenlopende beroepen opgeleid.

De mbo’ers zijn het cement van de samenleving. Want waar zijn we als er bijvoorbeeld geen kappers, automonteurs, loodgieters, verpleegkundigen, kinderopvang, koks, beveiligers en ict’ers meer opgeleid worden?

Wil je eens horen wat mbo-studenten zelf vinden van hun opleiding? Bekijk dan eens dit filmpje. De laatste tijd is het mbo ook vaker positief in het nieuws. Nog niet (bewust) gezien? Kijk dan even hier.

Kortom, genoeg reden om eens nader kennis te maken met het mbo! Ik nodig je daarom heel graag eens uit om een open dag te komen bezoeken bij 1 van de 43  mbo-instellingen in Nederland. En bepaal dan op basis van die ervaring je realistische beeld van het mbo!

En kijk bij de studiekeuze van je kind welk type onderwijs bij je zoon of dochter past. Het mbo is een een praktische leerroute en biedt tevens de mogelijkheid om met een niveau-4 diploma naar het hbo te gaan.

Ik ben trots op het mbo en op mijn ambassadeursrol mbo voor de NVS-NVL, de vereniging voor alle begeleiders in het vo en mbo.

Meer weten over hoe het mbo in elkaar zit? Lees dan hier verder.

Geplaatst in mbo, mbo opleiding, ouders, ROC, Studiekeuze Getagd met , , , , , ,

Bindend studieadvies, wat is dat?

In het hoger onderwijs (in het hbo en op de universiteit) en sinds dit schooljaar ook in middelbaar beroepsonderwijs (mbo) is er sprake van een bindend studieadvies (BSA). In dit blog lees je wat het precies is, wat het doel hier van is en hoe het wordt toegepast.

Wat is een BSA?
Een BSA is een beslissing van de onderwijsinstelling over de voortgang van de studie. Elke student krijgt aan het einde van het 1e studiejaar een studieadvies. Dit kan positief zijn of negatief. Met een positief advies mag de student de opleiding vervolgen, met een negatief studieadvies moet de student stoppen met de opleiding.

Wat zijn de spelregels bij een BSA?
Een negatief studieadvies kan niet de uit de lucht komen vallen. Er zal al eerder in het jaar, zo rond de kerstvakantie een schriftelijke waarschuwing komen op het adres van de student. Bij onvoldoende verbetering zal er aan het eind van het jaar een negatief studieadvies volgen. In het hoger onderwijs gebeurt dit per brief. In het mbo tijdens een studievoortgangsgesprek. Daarin bespreekt de school met de student hoe de opleiding bevalt, wat er goed gaat en waar er eventueel meer begeleiding nodig is.
In het hoger onderwijs wordt het behalen van een BSA bepaald door het behalen van het minimum aantal studiepunten. Dit aantal kan per opleiding en instelling verschillend zijn. Volgt je kind een opleiding in het hoger onderwijs, dan word je als ouder niet gewaarschuwd over het mogelijk niet halen van het BSA. Dit is in het kader van de priviacy wet. Wel wordt je kind geadviseerd om dit met de ouders/verzorgers te bespreken.

BSA niet gehaald, en dan?
De student mag dezelfde opleiding niet meteen weer opnieuw volgen bij dezelfde onderwijsinstelling. Bij een negatief studieadvies zal de mbo-instelling de student begeleiden naar een andere opleiding. Het is heel belangrijk om eerst na te gaan wat de redenen zijn van het niet behalen van het BSA. Waren de verwachtingen anders? Was het niveau van de opleiding niet passend? Spelen persoonlijke omstandigheden een rol? Neem de tijd om dit eerst goed te onderzoeken. Laat je kind ook contact opnemen met de studieloopbaanbegeleider of studie adviseur om dit te bespreken. En bepaal dan wat de volgende stap zal zijn. Dit kan dezelfde opleiding zijn bij een andere onderwijsinstelling, een andere opleiding bij dezelfde onderwijsinstelling, een opleiding op een ander niveau of een tussenjaar.

Geplaatst in bindend studieadvies, hbo studie, mbo, Uncategorized, wetenschappelijk onderwijs Getagd met , , ,

Hoe versterk je als ouder de dynamische driehoek bij de studiekeuze van je kind?

Ouders en docenten werken samen bij het opvoeden en begeleiden van kinderen. Daarin heeft iedereen een eigen verantwoordelijkheid.
Je kind krijgt de kans om zich te ontwikkelen als jouw verantwoordelijkheid als ouder in het verlengde ligt van de verantwoordelijkheid van de school van je kind. In de praktijk is dat niet vanzelfsprekend en makkelijk.

Dynamische driehoek
De zijden van de driehoek zijn de contact- en communicatielijnen. In deze driehoek vinden activiteiten plaats die het leven en leren van je kind sterk beïnvloeden. Er is continue beweging, vandaar ook de ‘dynamische’ driehoek. Binnen deze driehoek is er groeiruimte voor je kind. Deze ruimte biedt veiligheid en uitdaging, geborgenheid en avontuur, aanhankelijkheid en het zelfstandig worden. De groeiruimte verandert als er iets gebeurd in de onderlinge verhoudingen, bijvoorbeeld als ouders en docent te veel op één lijn gaan zitten tegenover je kind of als de docent de rol van de ouders over gaat nemen. Je kind kan het beste functioneren en ontwikkelen als hij/zij in verbondenheid met jou als ouder is maar ook los van je mag komen.

Wat betekent dit voor jou als ouder bij een profiel- of studiekeuze?
Om je kind zo goed mogelijk te kunnen begeleiden bij een profiel- of studiekeuze, is het van belang dat je weet wat de school zoal doet in dit keuzeproces. Het varieert per school wat er wordt gedaan in de oriëntatie op een profiel of studie. Vraag je kind hier naar en kijk ook in de planning/nieuwsbrieven/website van de school wat hier al in wordt gedaan en waar je dus als ouder op aan kan haken. Gelukkig krijgt loopbaanoriëntatie- en begeleiding (LOB) steeds meer aandacht op de middelbare school, waardoor je kind betere keuzes kan maken en ontdekken wat zijn/haar talenten en passies zijn en het ontwikkelen van een realistisch beeld van het vervolgonderwijs en het beroepsperspectief. De nieuwe ministers van onderwijs hebben dan ook in november 2017 een ‘kwaliteitsagenda LOB’ gemaakt voor alle middelbare scholen om beleid te maken op dit onderwerp. Een zeer goede ontwikkeling. Dit thema staat dus de komende tijd op de agenda van de scholen en bevraag hen ook hier op. Wat doen jullie aan LOB? Hoe ziet dat er precies uit?

Je kind heeft je nodig in het studiekeuzeproces. Uit onderzoek blijkt dat de ouders de belangrijkste persoon zijn in dit proces. Maar hoe doe je dat dan? Realiseer je dat dit het keuzeproces van je kind is, niet van jou. Geef je kind dan ook de ruimte om zijn/haar eigen keuze te kunnen maken. Dit kun je doen door open vragen te stellen aan je kind. Zo zet je de hersens op aan en stimuleer je je kind om na te denken. Zorg ook voor een open houding naar je kind. Dat maakt dat je kind zich vrijer voelt, zo vergroot je de groeiruimte van je kind.

Wil je nog meer tips om je kind optimaal te begeleiden in het studiekeuzeproces? Regelmatig geef ik het gratis webinar “Een studie kiezen, hoe doe je dat”? Deze is speciaal voor ouders van profiel- en studiekiezers. Klik hier voor meer info.

Geplaatst in ouders, Studiekeuze, Studiekeuzeproces

Een tussenjaar en dan?

Wat zijn eigenlijk redenen voor een tussenjaar? Wat vind jij daar van als ouder? Wat zijn de voor- en nadelen van een tussenjaar? En hoe zorg je samen met je kind dat dit een waardevol jaar wordt?

Redenen
Een tussenjaar is een jaar dat jongeren, vaak na het behalen van hun diploma van de middelbare school (havo of vwo), nog niet gaan studeren maar voor een andere invulling gaan kiezen. Veel vmbo’ers kiezen (nog) niet voor een tussenjaar na het behalen van hun diploma, omdat zij vaak nog leerplichtig zijn (tot 18 jaar). Zij moeten dus hetzij starten met een mbo-opleiding of als dat mogelijk en wenselijk is naar de havo.

De redenen voor een tussenjaar lopen zeer uiteen. Het zijn persoonlijke keuzes die jongeren maken voor een tussenjaar. Vaak spelen één van de volgende redenen een rol:
– Je kind weet nog niet wat hij/zij wil gaan studeren. En gebruikt dit jaar om tijd te nemen om zich te verdiepen in zichzelf en om meer tijd te hebben om zich op een passende studie te oriënteren.
– Je kind weet wat hij/zij wil gaan studeren, maar voldoet nog niet aan de toelatingseisen van die opleiding. Je kind moet nog een extra vak, vakken halen om toegelaten te worden tot die opleiding.
– Je kind wil bewust een jaar niet studeren om andere ervaringen op te doen.

Wat vraagt dit van ouders?
Ik kan me voorstellen dat het voor je uitmaakt welke van de bovenstaande reden de bepalende factor is voor een tussenjaar. Jouw eigen beeld, wens, verlangen zal hier mogelijk een rol in kunnen spelen. Misschien juich je het juist toe dat je kind kiest voor een tussenjaar, maar mogelijk zou je graag hebben gezien dat je kind toch meteen gaat studeren. Wees je hier van bewust. Je kind de ruimte geven die hij/zij nodig heeft om zijn eigen pad te gaan valt of staat met de ruimte die jij je kind kan geven. Om duidelijk te krijgen voor jezelf, maar ook voor je kind wat de drijfveren zijn voor een tussenjaar, ga vooral het gesprek aan met je kind. Stel open vragen, zo geef jij je kind de ruimte voor eigen bewoordingen en help je je kind ook door de hersens op aan te zetten en zelf onder woorden te brengen wat haar/hem motiveert voor deze keuze.

Voor- en nadelen
Ook goed om in het gesprek met je kind te vragen naar de voor- en nadelen die je kind ziet van een tussenjaar. Voordelen van een tussenjaar zijn bijvoorbeeld: tijd om meer jezelf te ontdekken, om jezelf te ontwikkelen (niet alleen gericht op de cognitieve ontwikkeling), meer tijd te nemen voor een bewuste studiekeuze omdat de ervaringen van een tussenjaar meegenomen kunnen worden in de studiekeuze en werkervaring opdoen en mogelijk ook een buitenlandervaring.
Mogelijke nadelen kunnen zijn dat het studieritme wordt onderbroken, waardoor je kind mogelijk bij de start van een studie een jaar later weer moet wennen aan de studeermodus, maar ook de kans dat je kind geen zin meer heeft om te gaan studeren is aanwezig. Een ander nadeel, maar daar kun je als ouder een sturende rol in hebben is dat er geen of te weinig tijd in het tussenjaar wordt gepland om tot een studiekeuze te komen.

Een tussenjaar waardevol maken
Wat je mening ook is over de keuze van je kind voor een tussenjaar, jij kan er mede voor zorgen dat dit jaar waardevol zal zijn. Hoe dan? Vraag je kind om een plan te maken voor het tussenjaar. Wat voor doelen heeft je kind met dit tussenjaar? Hoe wil je kind deze doelen bereiken? Laat je kind een planning maken. Wat verwacht je kind van jou als ouder? Maar ook wat jij van je kind verwacht. Geef ook aan, mocht je kind dat nog niet hebben aangegeven, dat je verwacht ook bepaalde tijd te stoppen in het oriënteren op een studie (als je kind nog niet weet welke studie hij/zij wil gaan doen). Houd hierbij rekening dat er in een bepaalde periode, vaak tussen oktober en april, de open dagen en meeloopdagen/proefstudeer momenten zijn. Laat je kind dit ook opnemen in de planning.
Mijn laatste tip is om regelmatig even met je kind tijd in te plannen tijdens het tussenjaar om te kijken waar je kind staat in zijn/haar tussenjaar. Wat heeft hij/zij nog nodig van jou? En wat kun jij je kind daar in bieden? Zo kan een tussenjaar een mooie verrijking zijn voor de betrokkenen.

 

 

 

Geplaatst in ouders, tussenjaar Getagd met , , ,

Van mbo naar hbo, hoe gaat dat?

Met een mbo-niveau 4 diploma is de overstap naar het hbo mogelijk. Doorstroom van mbo naar hbo staat volop in de aandacht. Wat motiveert mbo-studenten om deze overstap te maken? En wat zijn de grootste verschillen tussen het mbo en hbo? En wat maakt een mbo-student succesvol op het hbo? Je leest het in dit blog.

Waarom hbo naar mbo?
Ongeveer 35% van de mbo niveau 4 gediplomeerden kiest voor een hbo-opleiding. Hun motivatie loopt uiteen van het zich verder willen ontwikkelen, een andere studie doen maar dan op hbo-niveau, meer doorgroeimogelijkheden, een hoger startsalaris tot nog niet willen werken.

Wat is het verschil tussen mbo en hbo?
Dit zijn de 3 grootste verschillen:
1. Een grotere hoeveelheid lesstof; op het hbo moet er méér geleerd worden, in een hoger tempo en op een hoger niveau.
2. Een serieuzere studiehouding; op het hbo moeten studenten zelf hun leervragen formuleren en is het de bedoeling dat zij zelf achterhalen welke kennis er nodig is.
3. Zelfstandiger opdrachten uitvoeren; zelf een studeerschema opstellen en zorgen dat alles  op tijd af is. En zelf doelen stellen en plannen.

Wat zijn de doorstroommogelijkheden?
In het hbo zijn er twee niveaus, niveau 5 is een associate degree (ad), dit is een 2-jarig traject. Na een ad-traject heeft de student de keuze om te gaan werken of naar niveau 6 te gaan, de overstap te maken naar een bachelor. Vanuit het mbo en het voortgezet onderwijs duurt een bachelor vier jaar.

In de doorstroom van het mbo naar het hbo kunnen hogescholen nadere vooropleidingseisen stellen dan alleen het mbo niveau-4 diploma. Voorop staat het studiesucces van de student.

Wat maakt een mbo-student succesvol op het hbo?
De reden dat de minister van onderwijs extra geld beschikbaar stelt om de aansluiting tussen mbo en hbo te verbeteren, is natuurlijk niet voor niets. Er vallen namelijk behoorlijk veel mbo’ers uit op het hbo. Overigens geldt dat ook voor havisten. Er zijn inmiddels al goede initiatieven genomen. Zo is er onderzocht op welke onderdelen mbo’ers in het hbo uitvallen. Dat heeft te maken met enerzijds een bewuste keuze voor een hbo-opleiding die past bij de kwaliteiten van de student en anderzijds bekend zijn met de hbo-studievaardigheden. Denk bijvoorbeeld aan het verzamelen en analyseren van informatie, het schrijven van teksten, het samenwerken in projectgroepen en niet te vergeten het reflecteren. Het terugkijken op wat je hebt gedaan, wat je hebt geleerd en wat je de volgende keer anders gaat doen. Al deze onderdelen zitten in het keuzevak Voorbereiding hbo, dat mbo’s aan kunnen bieden aan hun niveau 4 studenten. Zo krijgen zij een beeld van de verschillende hbo-opleidingen en -beroepen en ontwikkelen zij al hbo-vaardigheden. De verwachting is dat dit mbo-keuzevak kan bijdragen aan een betere aansluiting met het hbo.

Wil je meer weten over het keuzevak Voorbereiding hbo? Reageer dan op dit blog of stuur me even een mailtje. Dan kan ik je informeren over o.a. het leermiddel dat ik voor dit keuzevak heb geschreven.

Geplaatst in HBO, hbo studie, mbo, mbo opleiding, Studiekeuze, Uncategorized Getagd met , ,

Vraag hier gratis het e-book aan

e_book_pic

Je ontvangt tevens de maandelijkse Tips & Tricks