Wat, naar het mbo?!

Ik val maar meteen met de deur in huis: wat is jouw eerste interpretatie bij het lezen van de titel van dit blog? En wat is jouw beeld van het middelbaar beroepsonderwijs (mbo)?

Deze vraag stel ik niet voor niets. Ik merk bijna dagelijks in mijn werk als studiekeuzecoach en als mbo-docent dat vooral bij veel ouders van studiekiezers het beeld van het mbo niet al te positief is. En dat raakt mij.

In contacten met ouders van zowel vmbo-leerlingen als havisten merk ik dat zij een route voor hun kind via het mbo (naar vervolgens hetzij het hbo of de arbeidsmarkt) niet vaak opperen. Hoe komt dat toch?

Bij doorvragen aan de ouders blijkt vaak dat zij wel een beeld hebben van het mbo, een roc, namelijk: heel groot, een leerfabriek zonder aandacht voor de puber en met veel leerniveaus door elkaar. Maar wat blijkt?! Zij zijn nog nooit op een roc geweest!

Niet omdat zij vroeger zelf geen meao/mts opleiding hebben gedaan, maar ook niet omdat ze geen open dag hebben bezocht met hun kind bij een mbo-opleiding!

Wat is het mbo wel? Het onderwijs wordt aangeboden in veelal kleinschalige gebouwen, waar persoonlijke aandacht is voor de studenten. De opleidingen zijn praktijkgericht en studenten voeren levensechte opdrachten uit voor bedrijven en instellingen. Er worden excellentie-programma’s aangeboden en niet onbelangrijk, de studenten worden voor uiteenlopende beroepen opgeleid.

De mbo’ers zijn het cement van de samenleving. Want waar zijn we als er bijvoorbeeld geen kappers, automonteurs, loodgieters, verpleegkundigen, kinderopvang, koks, beveiligers en ict’ers meer opgeleid worden?

Wil je eens horen wat mbo-studenten zelf vinden van hun opleiding? Bekijk dan eens dit filmpje. De laatste tijd is het mbo ook vaker positief in het nieuws. Nog niet (bewust) gezien? Kijk dan even hier.

Kortom, genoeg reden om eens nader kennis te maken met het mbo! Ik nodig je daarom heel graag eens uit om een open dag te komen bezoeken bij 1 van de 43  mbo-instellingen in Nederland. En bepaal dan op basis van die ervaring je realistische beeld van het mbo!

En kijk bij de studiekeuze van je kind welk type onderwijs bij je zoon of dochter past. Het mbo is een een praktische leerroute en biedt tevens de mogelijkheid om met een niveau-4 diploma naar het hbo te gaan.

Ik ben trots op het mbo en op mijn ambassadeursrol mbo voor de NVS-NVL, de vereniging voor alle begeleiders in het vo en mbo.

Meer weten over hoe het mbo in elkaar zit? Lees dan hier verder.

Geplaatst in mbo, mbo opleiding, ouders, ROC, Studiekeuze Getagd met , , , , , ,
2 reacties op “Wat, naar het mbo?!
  1. Regien Bloch schreef:

    Stuur je blog svp naar Hermien Miltenburg van Wageningen University, ze twittert ook: @hermienm en heeft een blog voor ouders. Je kent haar wrs wel?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Vraag hier gratis het e-book aan

e_book_pic

Je ontvangt tevens de maandelijkse Tips & Tricks