In het hoger onderwijs (in het hbo en op de universiteit) en sinds dit schooljaar ook in middelbaar beroepsonderwijs (mbo) is er sprake van een bindend studieadvies (BSA). In dit blog lees je wat het precies is, wat het doel hier van is en hoe het wordt toegepast.
Wat is een BSA?
Een BSA is een beslissing van de onderwijsinstelling over de voortgang van de studie. Elke student krijgt aan het einde van het 1e studiejaar een studieadvies. Dit kan positief zijn of negatief. Met een positief advies mag de student de opleiding vervolgen, met een negatief studieadvies moet de student stoppen met de opleiding.
Wat zijn de spelregels bij een BSA?
Een negatief studieadvies kan niet de uit de lucht komen vallen. Er zal al eerder in het jaar, zo rond de kerstvakantie een schriftelijke waarschuwing komen op het adres van de student. Bij onvoldoende verbetering zal er aan het eind van het jaar een negatief studieadvies volgen. In het hoger onderwijs gebeurt dit per brief. In het mbo tijdens een studievoortgangsgesprek. Daarin bespreekt de school met de student hoe de opleiding bevalt, wat er goed gaat en waar er eventueel meer begeleiding nodig is.
In het hoger onderwijs wordt het behalen van een BSA bepaald door het behalen van het minimum aantal studiepunten. Dit aantal kan per opleiding en instelling verschillend zijn. Volgt je kind een opleiding in het hoger onderwijs, dan word je als ouder niet gewaarschuwd over het mogelijk niet halen van het BSA. Dit is in het kader van de priviacy wet. Wel wordt je kind geadviseerd om dit met de ouders/verzorgers te bespreken.
BSA niet gehaald, en dan?
De student mag dezelfde opleiding niet meteen weer opnieuw volgen bij dezelfde onderwijsinstelling. Bij een negatief studieadvies zal de mbo-instelling de student begeleiden naar een andere opleiding. Het is heel belangrijk om eerst na te gaan wat de redenen zijn van het niet behalen van het BSA. Waren de verwachtingen anders? Was het niveau van de opleiding niet passend? Spelen persoonlijke omstandigheden een rol? Neem de tijd om dit eerst goed te onderzoeken. Laat je kind ook contact opnemen met de studieloopbaanbegeleider of studie adviseur om dit te bespreken. En bepaal dan wat de volgende stap zal zijn. Dit kan dezelfde opleiding zijn bij een andere onderwijsinstelling, een andere opleiding bij dezelfde onderwijsinstelling, een opleiding op een ander niveau of een tussenjaar.
Geef een reactie