Hoe ziet het keuzeproces er uit en wanneer is een bezoek aan een open dag geslaagd?

crossroads-1024x753

Het bezoeken van een open dag als onderdeel van het keuzeproces kan je kind een indruk geven van de betreffende opleiding. Maar wat is een geschikt moment om open dagen te bezoeken? En wat is jouw rol als ouder voor, tijdens en na het bezoek aan een open dag?

Allereerst, hoe ziet het keuzeproces er precies uit?
Er zijn 6 fases te onderscheiden in het keuzeproces, die elkaar in de tijd opvolgen. De 1e fase, het signaal, wordt je kind zich bewust van het feit dat hij/zij moet kiezen. Je kind wordt alerter op de nodige informatie. Dit kan gepaard gaan met gevoelens van stress en spanning.
Tijdens de 2e fase, bewustwording van het keuzeproces, beseft je kind dat het keuzeproces een actieve inzet vraagt. De vele keuzemogelijkheden kan je kind onzeker maken. In de 3e fase, de oriëntatiefase, weet je kind nog niet welke kant hij/zij op wil. Je kind gunt zichzelf een vrije zoektocht. Je kind verzamelt informatie, fantaseert, praat met anderen en onderzoekt vergelijkbare situaties. Deze periode kan lang duren. Een open dag bezoek past goed in deze fase van het keuzeproces. In de 4e fase, de verkenningsfase, heeft je kind een voorlopige keuze gemaakt. Je kind gaat de gevonden opties verder onderzoeken en gaat kritisch nadenken en stelt zich de volgende vragen: Wat vind ik belangrijk? Zie ik mezelf in de toekomst dit beroep doen? Is deze opleiding haalbaar voor mij? Deze vragen kun jij als ouder natuurlijk ook stellen aan jouw kind. Andere vragen die jij kunt stellen zijn: Wat houdt de opleiding precies in? Wat zijn de toelatingseisen? Wat zijn je mogelijkheden met deze studie? Hoe is de arbeidsmarkt in die sector? De 5e fase is de verdiepingsfase waarin je kind weet welke kant het op wil. Je kind raakt er in deze fase ook emotioneel van overtuigd dat hij/zij iets kiest dat waardevol is en dat die opleiding het beste bij hem/haar past. Het is belangrijk dat je kind in deze fase met anderen praat om zijn motivatie te voelen, maar ook om kritische vragen aan je kind te stellen. Dat houdt je kind scherp. In de laatste fase wordt de knoop doorgehakt. Je kind weet welke opleiding het gaat doen. Je kind evalueert het keuzeproces, neemt de beslissing en sluit het keuzeproces af. De laatste stap in deze fase is het aanmelden voor die opleiding.

open_dagen

Een open dag bezoek past dus goed in de oriëntatiefase van het keuzeproces. Maar wat is jouw rol als ouder bij dit bezoek?
Je hebt een belangrijke rol voor, tijdens, maar vooral na een bezoek aan een open dag. Een goede voorbereiding is belangrijk. Stel vooral open vragen, zoals: Van welke opleiding wil jij een open dag bezoeken? Wat verwacht je te horen en te zien over deze opleiding? Wat wil je weten? Welke vragen wil je stellen? Wanneer is dit bezoek geslaagd voor jou? Als je kind nog niet weet in welke opleiding hij/zij geïnteresseerd is, dan heeft het ook zeker zin om een open dag te bezoeken. Ga dan naar een mbo. hbo of universiteit in de buurt en laat je kind eens kennismaken met zo’n instelling, door te kijken wat voor studenten en docenten daar rond lopen en om te sfeer te proeven. Schuif ook zeker aan bij een voorlichting, zodat je kind een beeld krijgt van een opleiding. Ga dus vooral als ouder mee naar de open dag. Je belangrijkste taak is na het bezoek de dialoog aan te gaan met je kind. Zet de hersens op aan door het stellen van de volgende vragen: Wat vond je van de open dag? Wat sprak jou aan en waarom? Wat sprak jou niet aan en waarom? Wat heeft deze open dag je opgeleverd? Wat is nu je vervolgstap?

Geplaatst in Studiekeuzeproces Getagd met , , , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Vraag hier gratis het e-book aan

e_book_pic

Je ontvangt tevens de maandelijkse Tips & Tricks