Ik stond laatst op de Studiekeuzebeurs. Daar vroeg een vader aan mij:
“Hoe weet ik of een opleiding bij een school nou goed is?” Dat is een hele terechte vraag.
Je bezoekt met je kind een open dag, daar krijg je een indruk en kun je vragen stellen aan docenten en studenten. Maar hoe weet je nu of die school en die bepaalde opleiding goed is? Gelukkig is er over mbo-, hbo- en universitaire opleidingen objectieve informatie beschikbaar.
Nationale studenten enquête in het hoger onderwijs (hbo en universiteit)
Jaarlijks wordt, door Studiekeuze 123, het oordeel gevraagd aan studenten in het hoger onderwijs. Hoe ervaren zij hun studie? Zij geven aan wat zij vinden van de faciliteiten op school, het onderwijs, de inrichting van de opleiding, de docenten, de toetsing, de organisatie en de communicatie. Wie kunnen het beter aangeven dan de huidige studenten van die betreffende opleiding bij een hogeschool of universiteit? Daarnaast wordt er informatie beschikbaar gesteld over de contacttijd (zoals colleges en door docenten begeleide werkgroepen) in het eerste jaar van de studie, het percentage studenten dat na het eerste jaar naar een andere opleiding overstapt, het percentage afgestudeerden dat binnen 5 jaar een diploma heeft behaald, de toelating en selectie, het aantal studenten dat deze opleiding volgt, de verhouding tussen het aantal jongens en meisjes, hoeveel buitenlandse studenten de opleiding doen en of het onderwijs ook in een andere taal dan het Nederlands wordt gegeven.
Hier is je al deze informatie van maar liefst 2151 opleidingen in het hoger onderwijs te vinden. Ook biedt de Keuzegids Hbo en Keuzegids Universiteiten veel objectieve informatie, voorzien van de uitkomsten van de nationale studenten enquête. Ik verwacht dat elke decaan wel een exemplaar hier van heeft liggen.
JOB-monitor voor het middelbaar beroepsonderwijs (mbo)
Iedere 2 jaar worden de mbo-studenten naar hun mening gevraagd over de opleiding die zij volgen. Ook zij worden gevraagd naar hun tevredenheid over de kwaliteit van de opleiding, de stages en de schoolorganisatie. De resultaten van deze enquête zijn opgenomen in de Keuzegids Mbo. In deze keuzegids is tevens informatie beschikbaar over alle mbo-opleidingen, per niveau, de mogelijke beroepen waar voor je wordt opgeleid en het aantal studenten dat doorstroomt naar het 2e jaar. De keuzegids is te koop, zowel op papier als online, maar ook de decaan zal zeker over een exemplaar beschikken.
Dus, neem ook deze beschikbare objectieve informatie mee bij de studiekeuze.
Geef een reactie