Naar hbo of universiteit?

hbo_woEen vwo’er
Een vwo’er heeft de keuze om na de middelbare school een hbo-opleiding of een universitaire opleiding te volgen. Hoe komt het dat vwo’ers vaak niet deze keuze gepresenteerd krijgen van een decaan, mentor of van ouders? De jongeren kunnen natuurlijk zelf de keuze maken voor een hbo-opleiding, maar in onze samenleving verwachten wij van jongeren dat zij voor het hoogst haalbare opleidingsniveau zullen gaan. Maar, dat is niet voor elke jongere de beste optie.

Wat is het verschil?

HBO WO
Praktisch Theoretisch
Stage verplicht Stage mogelijk, niet verplicht
Veel structuur en deadlines Studeren is eigen verantwoordelijkheid
Veel groepswerk Nadruk op individueel studeren
Veel begeleiding Zelfstandigheid en discipline
Toepassen van theorie Bestuderen en analyseren van theorie
Meer contacturen Meer zelfstudie
Vaardigheden gericht op beroepsbeoefening Vaardigheden gericht op het doen van onderzoek
Onderzoek in de beroepspraktijk Wetenschappelijk onderzoek

Ik sprak laatst met Nina, een jongere die na een hbo-opleiding een universitaire studie heeft gedaan. Toen ik haar vroeg wat voor haar het grootste verschil was tussen hbo en wo, gaf zij aan dat op de universiteit er veel meer belang wordt gehecht aan de onderbouwing van theorieën. Zoals je kunt lezen zijn er dus nog al wat verschillen tussen het hbo en wo. Bekijk samen met je kind wat het beste past. Bezoek ook eens met je kind een open dag bij een hbo-instelling, zodat je kind en jij dit kunnen ervaren.

VWO’ers aan het woord die voor een hbo-studie hebben gekozen.
Om een goed beeld te krijgen hoe het is om als vwo’er te kiezen voor een hbo-opleiding, lees je hier de verhalen van twee studenten die deze stap hebben gemaakt.

En hoe ziet de keuze er uit voor een havist?
Laten we de havisten niet vergeten. Zij hebben ook de keuze om, na het behalen van de propedeuse op het hbo, door te stromen naar een universitaire bachelor. Een andere optie, op een later moment, is om de overstap te maken van een hbo master naar een universitaire master.

Dus: bespreek de verschillende opties met je kind.

Geplaatst in HBO, Studiekeuze, universitaire studie, universiteit, vwo, wetenschappelijk onderwijs
1 Reactie op “Naar hbo of universiteit?
  1. Femke Kraaijvanger-Rietzschel schreef:

    Dag Mireille,

    Het is steeds minder vaak mogelijk om met een hbo- propedeuse automatisch toegelaten te worden tot een universitaire bacheloropleiding. Er worden steeds vaker aanvullende eisen gesteld, variërend van tóch certificaten op vwo-niveau voor relevante vakken tot een schakeljaar. Leerlingen/ studenten die deze route overwegen, moeten zich van te voren goed laten informeren over de mogelijkheden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Vraag hier gratis het e-book aan

e_book_pic

Je ontvangt tevens de maandelijkse Tips & Tricks