Skills voor jongeren anno 2016

Over welke skills (vaardigheden) moeten de jongeren in de 21ste eeuw beschikken, willen zij interessant zijn voor werkgevers? Een baan voor het leven zit er voor velen van deze generatie niet meer in, maar wat hebben zij dàn nodig om in te kunnen spelen op de huidige arbeidsmarkt?

Wat vragen de werkgevers van hun toekomstige werknemers?
Om je weg te vinden op de arbeidsmarkt anno 2016 wordt een beroep gedaan op de wendbaarheid, flexibiliteit en de bereid om te blijven leren. Onder werkgevers is de vraag (door ROA, 2015) gesteld: “Over welke skills moeten de toekomstige werknemers beschikken?”. Het antwoord op deze vraag heeft een houdbaarheid van 5 jaar. De volgende competenties gelden tot aan 2020, omdat de technologie en ontwikkeling zo snel gaat, dat nu nog niet goed is aan te geven wat er nodig is na 2020:
– professionele expertise
– internationale oriëntatie
– flexibiliteit
– ondernemersvaardigheden
– combinatie van vakkennis, vaardigheden en algemene academische vaardigheden
– interpersoonlijke vaardigheden
Daarnaast is het beheersen van vakkennis erg belangrijk, dit geldt zowel voor mbo-, hbo- als universitaire beroepen. Werkgevers geven overigens aan dat ze geen 6-jes cultuur meer accepteren.

Wat betekent dit nou voor een studiekeuze?
Niet voor niets wordt aangegeven in dit onderzoek dat professionele expertise belangrijk is. Om dat te verkrijgen is een opleiding volgen noodzakelijk. En een opleiding die goed voorbereid op die betreffende baan, of die bepaalde branche. Een willekeurige mbo-, hbo- of universitaire studie geeft geen garantie op een baan. De opleiding moet goed aansluiten op die baan. Bij een sollicitatie wordt dus gekeken naar een aansluitende studierichting en relevante werkervaring, die je bijvoorbeeld tijdens je studie hebt opgedaan.
De komende jaren wordt er groei in banen verwacht in de bouw, ict en services. Geen groei wordt verwacht bij de overheid, de zorg en in het onderwijs. De komende jaren zullen de afgestudeerden in de vraag van hen kunnen voorzien. De sectoren techniek en groen hebben de nabije toekomst. Mijn advies is om dit facet ook mee te nemen in een studiekeuze. Heb je nog geen idee, kijk eens wat techniek en groen te bieden hebben. Houd dus rekening met je studiekeuze voor een opleiding met baanperspectief!

Geplaatst in 21th century skills, arbeidsmarkt, arbeidsmarktperspectief, Geen categorie, HBO, hbo studie, mbo opleiding, ROC, skills, Studiekeuze, universitaire studie, wetenschappelijk onderwijs Getagd met , , ,

Vraag hier gratis het e-book aan

e_book_pic

Je ontvangt tevens de maandelijkse Tips & Tricks