Checklist laatste voorbereidingen start studie

CheckList

De examens zijn afgelopen. Om tijdig de nodige acties te doen voor de start van de nieuwe studie van je kind, kan deze checklist je helpen. Je hebt hier mee alle nodige voorbereidingen in beeld.

De aanmelddatum voor een studie, 1 mei,  is inmiddels gepasseerd. Ik ga er van uit dat je kind is aangemeld bij een mbo, hbo of universiteit en dan zijn dit nog de laatste 6 acties zodat jij en je kind goed voorbereid zijn op de start van het nieuwe schooljaar.

Actie 1: Uitzoeken en afstemmen met je kind hoe de studie wordt gefinancierd.
Studeren kost geld. Zo betaal je jaarlijks collegegeld (voor hbo en wo) en/of lesgeld (voor mbo, vanaf 18 jaar). Het collegegeld bedraagt ongeveer €2000,- per jaar en het lesgeld ongeveer €1150. Start je kind voor het eerst met een bachelor of masteropleiding, dan betaal je voor het 1e jaar de helft van het collegegeld. Daarnaast zijn er kosten voor boeken en andere studiematerialen. Gaat je kind op kamers dan zijn er extra kosten voor de huur en het levensonderhoud. Kortom, het is zaak om dit financiële plaatje samen goed in beeld te hebben. Wil je meer weten over de kosten van een studie, kijk dan op www.nibud.nl

Actie 2: Aanvragen OV reisproduct, lening en/of eventueel aanvullende beurs.
Om tijdig in het bezit te zijn van de OV kaart en de financiële middelen voor de studie, raad ik aan om drie maanden voor de start van de studie dit aan te vragen bij DUO.nl. Met ingang van september 2015 is het nieuwe leenstelsel ingevoerd voor hbo en wo. Dit betekent dat er geen basisbeurs meer wordt verstrekt, maar dat studenten kunnen/moeten lenen.  De nieuwe studiefinanciering bestaat uit 4 onderdelen: de lening, OV, collegegeldkrediet en aanvullende beurs. Iedereen kan hetzelfde bedrag ontvangen, maximaal € 1054, – per maand. Lenen is niet verplicht, je kunt ook alleen een OV of aanvullende beurs nemen. De aanvullende beurs is er niet voor iedereen. Dit is afhankelijk van het inkomen van de ouders. De aanvullende beurs wordt een gift als je je diploma binnen 10 jaar haalt. De OV is een voorlopige lening. Deze lening wordt een gift als je je diploma binnen 10 jaar haalt.
Voor mbo’ers van 18 jaar en ouder is de basisbeurs wel blijven bestaan. Voor thuiswonenden is dit €83,70 per maand. Voor uitwonenden bedraagt de basisbeurs €273,18.  Voor meer informatie kijk op duo.nl .
Voor mbo’ers die nog geen 18 jaar krijgen een OV reisproduct. Deze is aan te vragen bij DUO.

Actie 3: Kamer zoeken?
Als je kind er voor kiest om op kamers te gaan, dan is het raadzaam om tijdig op zoek te gaan naar een kamer. Indien de reisafstand het enigszins toelaat, is het natuurlijk ook mogelijk  om eerst nog even thuis te blijven wonen en andere studenten leren kennen en zo via hen aan een kamer te komen. Elke stad heeft kamer verhuurbedrijven, je kunt van een sociale woningstichting of van particulieren huren. Op de site van de universiteit of hogeschool staat meestal ook informatie over het zoeken van kamers.

Actie 4: Deelnemen aan de studiekeuzecheck.
Na de eindexamens, meestal in juni, vindt de studiekeuzecheck plaats. Waarschijnlijk heeft je kind dit al gedaan. De studiekeuzecheck is de afsluiting van de oriëntatie op een studie tot de uiteindelijke inschrijving. Bij de check hoort een contactmoment met de opleiding om te kijken of de opleiding bij je past, of je nog vragen hebt over de opleiding of over het beroep. De inhoud van een studiekeuzecheck verschilt per opleiding en instelling. Na afloop krijgt je kind een studieadvies (voor het hbo en wo). Het is dus belangrijk dat je kind deelneemt aan de studiekeuzecheck.

Actie 5: Heeft je kind nog een leerwerkplek nodig?
Voor de beroepsbegeleidende leerweg in het mbo is het van belang dat je kind voor de start van de studie een leerwerkplek heeft. Deze is te vinden op www.stagemarkt.nl. Zonder een leerwerkplek mag je kind niet starten met de opleiding.

Actie 6: Check wanneer de studie en/of introductie start.
Universiteiten en hogescholen starten, voor aanvang van de studie, met introductiedagen. Dit is echt aan aanrader om je kind hier aan te laten deelnemen. Je kind maakt kennis met de medestudenten, de stad, de studentenverenigingen en de onderwijsinstelling. Kijk dus goed wanneer deze starten, zeker als je kind naar een andere regio gaat (vanwege de vakantiespreiding).

Als jullie bovenstaande acties hebben doorlopen dan kunnen jij en je kind hopelijk heerlijk genieten van het behaalde diploma en een welverdiende zomervakantie!

Geplaatst in Geen categorie

Vraag hier gratis het e-book aan

e_book_pic

Je ontvangt tevens de maandelijkse Tips & Tricks