Hoe zit het hbo precies in elkaar?

130531120webZit je kind op de havo (vwo of mbo niveau 4), dan is een vervolgopleiding aan het hbo een logische stap. Maar hoe zit het hbo precies in elkaar? En waar moet je bij de oriëntatie op een hbo opleiding op letten? En hoe krijg je zicht op, niet geheel onbelangrijk, het arbeidsmarktperspectief van de verschillende hbo opleidingen?

Zeven hoofdsectoren in het hbo.
In het hbo vallen de honderden opleidingen onder één van de volgende hoofdsectoren: Hoger Pedagogisch, Agrarisch, Gezondheidszorg, Economisch, Technisch, Sociaal agogisch en kunstonderwijs. Hbo-opleidingen kun je volgen bij hogescholen. Met een hbo-opleiding word je kind opgeleid voor een hoge kaderfunctie bij de overheid of het bedrijfsleven. Studeren aan een hbo betekent zelfstandig werken en veel lesstof in korte tijd verwerken. Tijdens een hbo-opleiding past je kind de kennis toe in de praktijk en is hij/zij minder bezig met het leren van feiten.Er zijn 37 hogescholen in Nederland.

Hoe is een hbo opleiding opgebouwd?
Hbo-opleidingen duren meestal vier jaar. Het eerste jaar is een propedeuse jaar. Hierna volgt de hoofdfase die 2,5-3 jaar duurt. Aan het einde van het 2e of 3e jaar kiest je kind een richting waarin hij/zij wil afstuderen. Ook loopt je kind stage. Met een eindscriptie sluit je kind de studie af. Een opleiding aan een hogeschool heet een bacheloropleiding. Tijdens de bacheloropleiding (niveau 6) wordt een major (een hoofdprogramma) gevolgd, daarna een minor (een samenhangend pakket). Een minor zou ook in het buitenland kunnen plaatsvinden. Elk jaar moet je kind 60 studiepunten behalen. Na het behalen van een bachelor diploma kan je kind starten met een masteropleiding. Er zijn ook verkorte hbo opleidingen, de associate degree (AD). Deze opleiding duurt twee jaar. Het niveau van deze associate degree opleidingen zit tussen mbo-4 en hbo-bachelor in (namelijk niveau 5). Met een afgeronde AD opleiding kan je kind ook nog doorstromen naar een hbo-bachelor opleiding. Zowel de hbo-bachelor als ad-opleidingen kunnen in voltijd of deeltijd volgen. Niet alle opleidingen bieden overigens beide varianten aan.

Wat zijn de toelatingseisen voor een hbo opleiding?
Om te starten met een hbo opleiding moet je kind beschikken over een havo, vwo of mbo niveau 4 diploma. Naast deze diploma eis worden er bij een groot aantal hbo opleidingen toelatingseisen gesteld aan het profiel. Deze toelatingseisen staan vermeld bij de betreffende opleidingen van de hogescholen. Het is dus belangrijk om goed te kijken welke profieleisen gesteld worden. Met een havo diploma met Economie & Maatschappij ben je namelijk niet toelaatbaar voor technische opleidingen. Sinds 2015 zijn er voor bepaalde mbo domeinen routes naar het hbo afgesneden. Dit geldt in zeer beperkte mate. Een voorbeeld hier van is de overstap van het mbo-domein handel en ondernemerschap naar de hbo-sector gezondheidszorg.

Voor ongeveer 135 hbo opleidingen geldt een numerus fixus. Er zijn verschillende redenen waarom voor loting wordt gekozen: bij populaire studies is er namelijk niet voor alle geïnteresseerde studenten een opleidingsplaats, als middel om zwakke studenten te weren of om te voorkomen dat het een parkeerstudie wordt. Dit is het geval als een jongere niet zou worden aangenomen bij de studie van zijn/haar eerste keus (voor een loting studie mag er maar bij 1 opleiding worden aangemeld). Voor een aantal techniekopleidingen wordt het slot op de deur soms gehanteerd. Dat wil zeggen dat alle belangstellenden geplaatst kunnen worden, maar bij een sterke stijging van het aantal geïnteresseerde jongeren wordt dan alsnog een numerus fixus gehanteerd. Bekijk hier de lijst van DUO met de lotingsstudies voor hbo voor het studiejaar 2016-2017.

Studiekeuzecheck, waarom eigenlijk?
Er is veel uitval onder eerstejaars studenten. Het is natuurlijk belangrijk dat een jongere kiest voor een studie die bij hem of haar past. Door tijdig aan te melden, in het hoger onderwijs, voor 1 mei, hebben jongeren recht op een studiekeuzecheck. Zo’n check is bedoeld om te checken of de studie bij de jongere past. Deze kan bestaan uit een test, een proefcollege of een gesprek. Per opleiding en hogeschool of universiteit kan een studiekeuzecheck verschillen. Mocht de beoogde studie na een studiekeuzecheck toch anders zijn dan je kind aanvankelijk dacht, dan heeft hij/zij nog het recht om zich aan te melden voor een andere studie.

Hoe weet je wat het arbeidsmarktperspectief is van de hbo opleidingen?
Elke opleiding publiceert een studiebijsluiter, de officiële naam is Studie in Cijfers. Hierin staat informatie over hoe deze hbo opleiding het doet in vergelijking tot dezelfde hbo opleiding bij een andere hbo instelling. Informatie wordt gegeven over de studenttevredenheid, het aantal 1e jaars dat start met die opleiding, het aantal contacturen per week, het aantal studenten dat binnen vier jaar hun bachelor diploma halen als ook het aantal afgestudeerden dat binnen 1,5 jaar een baan heeft op hbo niveau. Wil je meer weten over de studiebijsluiter, lees dan hier verder.

Kortom; je kind heeft je nodig in de oriëntatie naar een mogelijke èn passende hbo opleiding!

Geplaatst in Geen categorie, HBO, Studiekeuze, Studiekeuzecheck, Studiekeuzeproces Getagd met , , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Vraag hier gratis het e-book aan

e_book_pic

Je ontvangt tevens de maandelijkse Tips & Tricks