Centrale loting voor hbo en wo afgeschaft

Geschikt Ongeschikt

HBO en Wetenschappelijk onderwijs
Vanaf het schooljaar 2017-2018 vervalt de centrale loting voor hbo-opleidingen en universitaire studies die werken met een zogenaamde numerus fixus. Bij deze opleidingen is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Als te veel studenten zich aanmelden voor deze opleidingen, dan wordt er geselecteerd.  Met ingang van het schooljaar 2017-2018 zal dat niet meer centraal gaan, maar decentraal. Dit betekent dat er dan niet meer alleen wordt gekeken naar het gemiddelde eindexamencijfer van je kind. Nee, nu gaan de hogescholen en universiteiten zelf de selectie doen, waarbij zij gaan letten op de motivatie van je kind voor die studie, kijken naar de persoonlijkheid van het kind en naar eerdere behaalde schoolprestaties (vaak de cijfers uit het pre-examenjaar). Er zal dus meer worden gekeken naar de persoon achter de cijfers en naar wie het beste bij die studie past. De onderwijsinstelling bepaalt wat de selectiecriteria precies zijn. De rechtstreekse plaatsing van scholieren met een gemiddeld eindexamencijfer van een 8 of hoger is ook afgeschaft.

Aanmelden
Je kind mag zich voor maximaal 2 numerus fixus opleidingen aanmelden. Dat mag ook dezelfde opleiding zijn bij 2 verschillende onderwijsinstellingen. Uitzonderingen hierop zijn Geneeskunde, Tandheelkunde, Fysiotherapie en Mondzorgkunde. Voor deze studies geldt dat je maar bij 1 onderwijsinstelling mag aanmelden. De lijst met numerus fixus opleidingen staan hier beschreven. Let op: de aanmelddatum voor deze opleidingen is al op 15 januari 2017. Daarna wordt er gestart met de selectie. Op 15 april wordt de uitslag bekend gemaakt via Studielink.

Voor de niet numerus fixus opleidingen geldt de aanmelddatum van 1 mei. Dus als je kind niet is toegelaten tot een numerus fixus opleiding dan heeft hij/zij nog 2 weken de tijd om zich aan te melden voor een andere opleiding.

MBO
Voor een zeer beperkt aantal mbo-opleidingen geldt er ook een selectie. De voorwaarden voor deze opleidingen staan vermeld op de website van de mbo-instellingen. De aanmelddatum voor mbo-opleidingen wijkt niet af van de andere mbo-opleidingen. De uiterste aanmelddatum voor alle mbo-opleidingen is 1 april. Ik adviseer wel om toch ruim voor deze datum aan te melden voor een selectie-opleiding, zodat je kind tijdig weet of hij/zij kan starten met deze opleiding. En anders dus nog tijd heeft voor oriëntatie op een andere opleiding.

Zorg dus dat wanneer je kind zich aanmeldt voor een numerus fixus/selectie opleiding er ook een plan B is!

Geplaatst in HBO, loting studie, mbo, ROC, Studiekeuze, universitaire studie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Vraag hier gratis het e-book aan

e_book_pic

Je ontvangt tevens de maandelijkse Tips & Tricks