Welke studies hebben wel arbeidsmarktperspectief?

JobsDe laatste tijd is er veel aandacht voor studies die weinig perspectief hebben op een baan. Zo beland je anno 2016 als afgestudeerde psycholoog, journalist, orthopedagoog, bestuurskundige, jurist en kunsthistoricus in een stuwmeer van gediplomeerden die in hetzelfde water een passende baan proberen te vinden.
Er worden wel werkervaringsplekken aangeboden, maar vaak zonder een redelijke vergoeding. Terwijl in veel gevallen deze werkervaringsplekken nauwelijks te onderscheiden zijn van echte banen. Hoe moet ik als ouder nu weten welke studies baanperspectief hebben, zodat mijn twee zoons ook daadwerkelijk na het beëindigen van hun studie het beroep kunnen uitoefenen waar voor zij zijn opgeleid?

Uiteraard geeft een werkervaringsplek de mogelijkheid om ervaringen op te doen en is het een mooie aanvulling op je cv. In tijden van krapte op de arbeidsmarkt is het fijn dat deze mogelijkheden worden geboden. Maar worden studenten vooraf wel geïnformeerd door de onderwijsinstelling over het perspectief op een baan? Ja, onderwijsinstellingen voor mbo, hbo en universiteit zijn verplicht om in een studiebijsluiter deze gegevens te publiceren. Naast het arbeidsmarktperspectief van die opleiding, lees je in een studiebijsluiter ook informatie over de studenttevredenheid, de contacttijd, het aantal eerste jaars studenten, het percentage studenten dat in de reguliere tijd het diploma behaald en de mogelijkheden om door te studeren.
Het blijkt dat niet in alle gevallen de informatie over het arbeidsmarktperspectief op de studiebijsluiter objectief is. In veel gevallen zijn de cijfers gebaseerd op wat alumni (gediplomeerden) na 1,5 jaar na afronden van de betreffende studie doen. Zijn zij werkzaam , maar zijn zij ook werkzaam in de branche waar zij voor opgeleid zijn? Dit laatste wordt niet altijd meegenomen in de cijfers op de bijsluiter.

Gelukkig zijn er wel objectieve cijfers te vinden over het baanperspectief. Verschillende instellingen verschaffen dit soort actuele informatie. Zo verschaft studieperspectief gegevens per regio in Nederland voor zowel mbo-, hbo- als ook universitaire studies. Kans op werk geeft voor mbo opleidingen een mooi overzicht. Ook staan daar de stagemogelijkheden per opleiding aangegeven. Jaarlijks onderzoek Elsevier ook de kansen op de arbeidsmarkt voor hbo’ers en afgestudeerden van de universiteit, voorzien van gegevens over startsalarissen.

Onderwijsinstellingen nemen vaak meer studenten aan voor een bepaalde studie dan dat er arbeidsplaatsen voor hen zijn. Op deze wijze kan er dus een stuwmeer ontstaan van werkloze afgestudeerden voor een bepaald beroep. Dit wens ik mijn twee zoons niet toe. Mijn oudste zoon doet nu een hbo opleiding, Maritiem Officier, met een hoge kans op werk. Gelukkig. Mijn jongste zoon oriënteert zich nu op een horeca opleiding in het mbo, maar het arbeidsmarktperspectief is niet zo heel goed in onze regio… Dit is dus nog een aandachtspunt!

Geplaatst in Studiekeuze, Studiekeuzeproces Getagd met , , , , ,

Vraag hier gratis het e-book aan

e_book_pic

Je ontvangt tevens de maandelijkse Tips & Tricks